11. oktober- Svetovni dan boja proti bolečini

11. OKTOBRA OBELEŽUJEMO SVETOVNI DAN BOJA PROTI BOLEČINI


Bolečina, predvsem kronična, je velik zdravstveni in družbeni problem na svetovni ravni. V razvitem svetu kronično bolečino opisuje približno 20 odstotkov ljudi. V Sloveniji zaradi kronične bolečine trpi 22 odstotkov prebivalstva med 18. in 75. letom, kar pomeni, da prizadene 1 od 4 odraslih Slovencev, ob svetovnem dnevu boja proti bolečini, ki ga obeležujemo 11. oktobra. Povprečna starost ljudi s kronično bolečino je 49 let, zanjo pa povprečno trpijo kar 4,8 leta. Močna kronična bolečina (jakost 8–10 na lestvici 0–10) se v Sloveniji pojavlja v 11 odstotkih, kar nas uvršča na drugo mesto med 13 evropskimi državami.

Kaj je kronična bolečina?

Kronična bolečina je bolečina, ki ostaja tudi po tem, ko osnovni vzrok bolezni ali poškodbe izgine, ali kadar vzroka ni mogoče odstraniti. Lahko se nadaljuje neomejeno dolgo. Po časovni opredelitvi je kronična bolečina tista, ki traja več kot tri do šest mesecev. Časovna meja, ki bi razlikovala kronično bolečino od akutne je arbitrarno določena in nekateri znanstveni zagovarjajo trajanje vsaj 12 mesecev, da lahko govorimo o kronični bolečini. Kronična bolečina nima nobene biološke zaščitne vloge in je zato ne smemo razumeti kot simptom, temveč kot bolezen. Kronična bolečina je ekonomski, socialni in družbeni problem in ocenjujejo, da je njena razširjenost v različnih delih sveta od 10,1% do 55,2 %. Po podatkih iz literature je njena splošna prevalenca v Evropi 35 %. Obstajajo različni pristopi za zdravljenje kronične bolečine: farmakološko zdravljenje (z zdravili), fizikalna medicina, vedenjska medicina, nevromodulacija, interventni pristopi in kirurški pristopi. Optimalni rezultati so pogosto posledica kombinacije različnih pristopov.

Razvrščanje

Kronična bolečina je lahko:

Nociceptivna bolečina Nociceptivna bolečina je lahko površinska ali globoka, globoko nociceptivno bolečino pa nadalje delimo na somatično in visceralno. Površinsko bolečino povzroči aktivacija nociceptorjev v koži in drugih površinskih tkivih. Globoka somatična bolečina je posledica vzdraženja nociceptorjev v vezeh, kitah, kosteh, žilju, mišičnih ovojnicah ali mišicah in je topa ter jo bolnik težko lokalizira, globoka visceralna bolečina pa izvira v notranjih organih in je lahko dobro lokalizirana, pogosteje pa jo bolnik zelo težko lokalizira, hkrati pa lahko hujša visceralna bolečina seva v druge dele telesa (govorimo o preneseni bolečini).

Nevropatska bolečina Nevropatska bolečina, ki je posledica okvare zgradbe in/ali delovanja obkrajnega ali osrednjega živčevja, je lahko obkrajna (obodna ali periferna; izvira iz obkrajnega živčevja) ali osrednja (centralna, izvira iz osrednjega živčevja). Obkrajna nevropatska bolečina je pogosto pekoča, zbadajoča, skeleča, v obliki mravljinscev ali kot tresenje elektrike.

Zdravjenje

Ugotavljanje mehanizma kronične bolečine, torej ali gre za nociceptivno ali nevrogeno bolečino, je osnova za njeno zdravljenje. Načini zdravljenja kronične bolečine so:

  • sistemski in regionalni farmakološki pristopi: protibolečinska zdravila in učinkovine, ki vplivajo na mehanizme prenašanja in modulacije bolečinskega dražljaja,
  • etiološko utemeljene kirurške intervencije,
  • električne stimulacije,
  • fizikalna, delovna terapija in psihoterapija.

Optimalni rezultati so pogosto posledica kombinacije različnih pristopov, predvsem usklajene multidisciplinarne skupine strokovnjakov, ki sodelujejo pri zdravljenju bolečine. Popolna odsotnost bolečine po zdravljenju je redka, vendar tudi delni odgovor lahko klinično pomembno izboljša kakovost bolnikovega življenja.

Dodaj komentar

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Za katere storitve se zanimate:

Kontaktne informacije: