Hepatitisi – Svetovni dan hepatitisov

Hepatitis pomeni vnetje jeter. Koren besede je nastal iz starogrške besede hepar (slov. jetra). Hepatitis lahko povzročajo različni dejavniki, kot so okužbe, pretirano uživanje alkohola, razna zdravila, kemične snovi in strupi, motnje v presnovi ali celo spremenjen lasten imunski odziv (avto imuni hepatitis). Najpogosteje ga povzročajo virusi, med njimi največkrat tako imenovani hepatotropni virusi (virusi hepatitisa A, B, C, D, E in G), lahko pa tudi različni drugi virusi, ki poleg drugih, za določeno obolenje značilnih bolezenskih znakov, ob tem povzročajo tudi vnetje jeter (npr. virus Epstein-Barr ob infekcijski mononukleozi, virus noric, virus herpes simpleks, idr).

Hepatitisa A in E sta danes večinoma bolezni potnikov, ki potujejo v endemična (tropska in subtropska) področja. Hepatitisa B in C pa sta lahko resni kronični bolezni, ki desetletje ali več potekata povsem prikrito in po mnogo letih privedeta do hude poškodbe jeter, ciroze ali celo raka na jetrih, ki je dokazano povezan s tema okužbama.

Razširjenost virusnih hepatitisov

Po svetu je z virusom hepatitisa B (HBV) in hepatitisa C (HCV) okuženih vsaj 550 milijonov ljudi. Vsak tretji zemljan je bil tekom svojega življenja izpostavljen enemu od teh virusov in vsak dvanajsti zemljan je kronično okužen. Rak na jetrih, povezan z okužbama s HBV in HCV, je peti najpogostejši rak v svetu in povzroča 5 % smrti zaradi rakavih bolezni. V svetu je vsaj 350 milijonov prenašalcev HBV, kar predstavlja 5 % svetovne populacije. Endemska področja so Podsaharska Afrika, Azija in Sredozemlje.

Kako virusi hepatitisov okvarijo jetra ?

Znano je, da različni virusi napadajo različne, vendar za določen virus točno določene vrste celic v telesu. Virusi hepatitisa škodljivo delujejo na jetrne celice, imenovane hepatociti. Po okužbi virus po krvi pride do jetrne celice in vdre vanjo. Nekateri virusi hepatitisa jetrno celico napadejo neposredno in jo poškodujejo oziroma uničijo, drugi se v jetrni celici le naselijo, s čimer sprožijo močan odziv telesnega imunskega sistema, ki povzroči vnetno reakcijo in napad na lastne, z virusom okužene jetrne celice, ki zato propadejo.

Dodaj komentar

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Za katere storitve se zanimate:

Kontaktne informacije: