Rak trebušne slinavke ali adenokarcinom

Rak trebušne slinavke je vrsta rakave bolezni, ki vznikne iz celic trebušne slinavke (pankresa) ter se nenadzorovano širi in tvori maligno novotvorbo. Lahko se širi v druge dele telesa. Obstaja več vrst raka trebušne slinavke, med katerimi je najpogostejši adenokarcinom, ki predstavlja okoli 85 % vseh primerov in zato se občasno izraz rak trebušne slinavke uporablja kar sopomensko z adenokarcinomom trebušne slinavke. Adenokarcinom vznikne v predelu organa, ki izloča prebavne encime. Več drugih vrst raka trebušne slinavke, ki predstavljajo skupno večino preostalih oblik tega raka, prav tako vznikne iz eksokrinih celic. Okoli 1 do 2 % primerov rakov trebušne slinavke pa predstavljajo nevroendokrini tumorji, ki vzniknejo iz nevroendokrinih celic trebušne slinavke. Nevroendokrini tumorji so praviloma manj agresivni kot adenokarcinomi.

Rak trebušne slinavke se redko pojavi pred 40. letom starosti, več kot polovica vseh primerov adenokarcinoma trebušne slinavke pa se pojavi pri ljudeh, starejših od 70 let. Med dejavnike tveganja spadajo kajenje, debelost, sladkorna bolezen in določene redke genetske predispozicije. Okoli 25 % primerov raka trebušne slinavke je povezanih s kajenjem, 5 do 10 % pa z genetsko dovzetnostjo. Bolezen se običajno diagnosticira s pomočjo kombinacije slikovne preiskave (na primer z ultrazvokom ali računalniško tomografijo), krvnih izvidov ter preiskave vzorca tkiva z biopsijo. Bolezen razvrščajo v stadije glede na to kako je rak napredoval, od zgodnjega stadija I do poznega stadija IV. Manjše tveganje za raka trebušne slinavke imajo nekadilci ter ljudje, ki vzdržujejo zdravo telesno težo in se izogibajo prekomernemu uživanju rdečega in predelanega mesa. Prenehanje kajenja zmanjša tveganje za pojav raka trebušne slinavke.

Zdravljenje

Zdravljenje poteka operativno, s kemoterapijo, paliativno oskrbo ali kombinacijo le-teh. Na možnosti zdravljenja vpliva napredovalost bolezni. Edina oblika zdravljenja, ki lahko ozdravi bolnika z adenokarcinomom trebušne slinavke, je kirurški poseg, lahko pa se opravi tudi za zvišanje kakovosti življenja pri bolnikih, pri katerih popolna ozdravitev ni mogoča. V nekaterih primerih je potrebno protibolečinsko zdravljenje ter lajšanje težav s prebavo. Zgodnja paliativna oskrba se priporoča tudi pri bolnikih, ki prejemajo zdravljenje z namenom ozdravitve bolezni. Rak trebušne slinavke je sedma najpogostejša oblika raka v Evropi ter četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka. Adenokarcinom trebušne slinavke ima običajno zelo slabo prognozo; po diagnozi bolezni okoli 25 % bolnikov preživi eno leto in le 5 % bolnikov preživi pet let. Ob zgodnji diagnozi je prognoza boljša in petletno preživetje znaša približno v 20 % primerov.

Znaki in simptomi

Zgodnji klinični znaki raka trebušne slinavke so nejasni in se najpogosteje kažejo kot neješčnost, hujšanje, neugodje v trebuhu in slabost. Nespecifičnost simptomov v zgodnjem obdobju bolezni je pomemben vzrok pogosti pozni diagnozi. Značilni simptomi se običajno razvijejo šele takrat, ko prične tumor vraščati v sosednje organe ali ko povzroči zaporo v trebušni slinavki. Pri tumorjih, ki se nahajajo v glavi trebušne slinavke, je zlatenica zaradi zapore tekočin iz trebušne slinavke prvi znak bolezni. Zapora tekočin trebušne slinavke in skupnega žolčevoda lahko povzroči tudi zmerno bolečino. Močnejšo bolečino lahko povzroči vraščanje tumorja v živce in potrebušnico. Zapora dvanajstnika s slabostjo in bruhanjem je eden izmed poznih znakov bolezni. Simptome lahko povzročajo tudi zasevki v druge dele telesa. Adenokarcinom trebušne slinavke pravilo najprej zaseva v bližnje bezgavke in se nato razširi v jetra, potrebušno votlino, debelo črevo ali pljuča. Zasevki v kosteh in možganih pa so redek pojav. Rak trebušne slinavke je lahko tudi sekundarni rak, ki se je razširil iz drugega dela telesa, vendar je tudi to zelo redko in predstavlja le 2 % primerov. Najpogosteje v trebušno slinavko zaseva rak ledvice, sledijo rak debelega črevesa in danke, melanomi, rak dojke in pljučni rak.

Kaj je najboljše kaj lahko naredim v primeru diagnoze?

Strokovnjaki iz Mayo Clinic v New Yorku in PanCa-a ameriške organizacije za paciente z rakom trebušne slinavke priporočajo sledeč seznam stvari kako ukrepati.

Pridobite drugo mnenje o diagnozi in načrtu zdravljenja.

Vsak pacient ima pravico, da poišče drugo mnenje in se počuti dobro pri zdravniku, ki mu na koncu zagotovi njegovo oskrbo. Pridobitev drugega mnenja je pogosta, in to ne pomeni, da je ocena prvega zdravnika napačna. Preprosto pomeni, da bi pacient želel potrditi diagnozo in se posvetovati glede možnosti zdravljenja, preden nadaljuje z ukrepanjem.

PanCAN močno priporoča, da se posvetujete s strokovnjaki za raka trebušne slinavke, ki imajo izkušnje z diagnosticiranjem in zdravljenjem bolezni.

Poiščite si specialista.

NE posvetujte se s kirurgom, ki ima širok spekter operacij. Operacija trebušne slinavke – najpogostejša se imenuje pankreaticoduodenektomija (znana tudi kot Whipplejev postopek) – je zapletena, zato je pomembno, da poiščete kirurga v bolnišnici, ki ima veliko število operacij raka trebušne slinavke v enem letu. National Comprehensive Cancer Network definira veliko količino kot kirurga, ki opravi več kot 15 operacij trebušne slinavke na leto.

Vprašajte svojega zdravnika o molekularnem profiliranju in targetiranem zdravljenju. Vsak tumor trebušne slinavke je drugačen. PanCAN močno priporoča molekularno profiliranje vašega tumorja, da bi pomagali določiti najboljše možnosti zdravljenja.

Povejte svojemu zdravniku simptome in neželene učinke ter se pozanimajte o podporni (paliativni) oskrbi in obvladovanju simptomov. Podporna oskrba je osredotočena na udobje, kakovost življenja in splošno dobro počutje pacienta.

Posvetujte se z registriranim dietetikom.

Dobra prehranska oskrba, vključno z dostopom do encimov trebušne slinavke, izboljša rezultate in je kritična za kakovost življenja. Registrirani dietetik lahko pomaga pri upravljanju stranskih učinkov zdravljenja, ki vplivajo na bolnikovo sposobnost dobrega prehranjevanja.

NE jemljite prehranskih dopolnil, zelišč ali vitaminov brez posvetovanja s svojim zdravstvenim timom. To bo zagotovilo usklajeno in varno oskrbo ter pomagalo izogniti se negativnim interakcijam z zdravljenjem.

Viri in koristne povezave:

https://www.pancan.org/news/pancreatic-cancer-treatment-dos-and-donts/ https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pancreatic-cancer/diagnosis-treatment/drc-20355427 http://procare.si/zdravje/kaj-sploh-rak-je-svetovni-dan-boja-proti-raku/

Dodaj komentar

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Za katere storitve se zanimate:

Kontaktne informacije: