Svetovni dan krvodajalstva -V Sloveniji vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri

14. junija vsako leto države po vsem svetu praznujejo Svetovni dan krvodajalcev. Namen praznika je širi zavedanje o pomembnosti varne krvi in krvnih pripravkov ter se zahvaliti vsem prostovoljnim krvodajalcev, ki s svojim nesebičnim dejanjem rešujejo življenja.

Zakaj krvodajalstvo?

Kri nas vse povezuje in je v sodobnem zdravljenju nenadomestljiva. Kar vsak četrti zemljan bo enkrat v življenju potreboval kri. Vsak krvodajalec je tako heroj, ki rešuje življenja. V pravljičnem svetu je Šeherezada potrebovala tisoč in eno noč, da je rešila eno življenje, vsak krvodajalec pa v resničnem življenju že v desetih minutah, kolikor traja odvzem krvi, lahko pomaga, da kar tri življenja tečejo dalje.

Morda bo prav vaša kri nekomu pomagala pri:

  • zdravljenju in premagovanju težke bolezni,
  • okrevanju po operaciji ali nesreči,
  • nosečnosti ali rojevanju.

Zakaj zdravniki vztrajajo pri odvzemni dozi 450 ml, in ne manjši?

Po priporočilih Sveta Evrope volumen polne krvi pri enkratnem odvzemu ne sme preseči 13 % celotnega volumna krvi. Da bi enak volumen krvi lahko dajali vsi krvodajalci, ki so težji od 50 kg, so določili standardni odvzemni volumen 450 ml. Za pripravo ustreznih krvnih komponent (rdeče krvne celice, krvne ploščice in plazma) potrebujemo zadosten volumen polne krvi. Če bi odvzeli manjši volumen krvi, iz nje ne bi mogli pripraviti krvnih komponent, ki bi ustrezale predpisanim standardom. V tem primeru bi morali bolniku dajati določeno krvno komponento večjega števila krvodajalcev, kar pa pomeni za prejemnika večje tveganje za prenos nalezljivih bolezni in druge zaplete.

Dodaj komentar

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Za katere storitve se zanimate:

Kontaktne informacije: